Индустриална фасада

Индустриалните фасади с двойна обшивка се изпълняват бързо и изгодно предимно във вид на метални конструкции. Въз основа на по-малките разходи за поддръжка и по-голямата свобода при оформлението в индустриалното строителство е широко разпространено изпълнението на тези фасади под формата на леки конструкции. Изолационните материали от минерална вата  URSA със стандартизирани размери гарантират оптимална топлоизолация, както и защита от влага, шум и пожар.

Индустриална фасада

При индустриалните фасади са възможни най-различни варианти на конструкцията и оформлението. По принцип става въпрос за конструкция с две обшивки, при която стоманени касетъчни профили се фиксират хоризонтално към опори. Изолационните материали от минерална вата се поставят в тези стоманени касетъчни профили. Външната обшивка осигурява защитата от атмосферни влияния и се състои от трапецовидни, вълнообразни или друг вид профили. Вътрешната обшивка (масивно строителство или стоманени трегери) служи като носеща конструкция.
Изолационната лента за фасадни касети URSA е хидрофобизирана и негорима.

Полагане

 • При хоризонтално положени касети и хоризонтална външна обшивка трябва да се предвиди дистанционна конструкция (например Z-образни профили, U-образни профили), която да се разположи надлъжно без възможност за изместване.

 • Навитата на руло изолация за фасадни касети URSA, която трябва да се съхранява на сухо място на строителната площадка, се полага в касетите без образуване на фуги.

 • Благодарение на своята мека, еластична структура изолационният материал компенсира евентуални неравности като придава идеална форма на дъното на касетите и така се изключва проникването на въздух зад изолацията, което не се случва при по-твърдите изолационни материали.

 • При обичайното хоризонтално полагане на касетъчните профили изолационният материал се фиксира отлично благодарение на силата на притискане. По правило не е необходимо допълнително фиксиране. Трайното застопоряване на изолационния материал се гарантира от монтираните като завършек външни профили.

 • При вертикално полагане на касетите се препоръчва допълнително фиксиране на изолационния материал посредством залепени за дъното на касетите стандартни държачи.

 • От външната страна стената се затваря например с профили от трапецовидна ламарина, които се фиксират към стоманените касети.
                                  
 • В областите, в които възниква по-голям топлинен поток (връзката ребро на касетата/външна обшивка), прекъснатия топлинен мост се изпълнява чрез разделителни ленти (например едностранно лепяща лента от пеноматериал), които се поставят по бордовете на касетите преди монтажа на външната обшивка.
   
 • За да се изгради трайно въздухонепропусклив слой, в надлъжните и напречните връзки между касетите се поставят уплътнителни ленти